Hoe gebruik je een FFP mondkapje?

Een FFP mondkapje is een persoonlijk beschermingsmiddel dat de drager beschermt tegen het inademen van verschillende schadelijke stoffen zoals virussen en bacteriën. Het is daarbij belangrijk dat deze mondkapjes goed gebruikt worden om zo het gewenste effect te behalen. Bovendien kan verkeerd gebruik verspreiding van virussen juist in de hand werken. Ieder FFP mondkapje heeft zo zijn eigen beschermingsniveau wat te herkennen is aan de gradaties FFP1, FFP2, FFP3.

Hoe gebruik ik een FFP masker?

Zorg als eerste dat jij je handen goed wast voor je het masker opzet. Raak het masker met de handen niet aan, maar houd het mondmasker vast aan de elastieken. Verder klinkt het voor de hand liggend, maar de mond en neus moeten door het masker geheel worden bedekt.

Als het masker niet goed aansluit kan de ongefilterde lucht via de zijkanten alsnog worden ingeademd. Zorg dus dat de metalen strip op het neusgedeelte rondom de neus goed sluit door hem aan te drukken. Je kunt de bovenkant van het masker het beste net onder de neusbrug plaatsen; het zachtste gedeelte van de neus. Je kunt een lektest uitvoeren door krachtig uit te ademen door het masker en controleer of er geen lucht via de kieren naar buiten gaat. Wanneer je het masker weer af zet, ontsmet dan gelijk je handen. Een FFP mondmasker is voor eenmalig gebruik dus gooi het na gebruik in de afvalbak.

Wanneer gebruik ik een FFP masker?

Weet je dat je een ruimte gaat binnentreden waar een besmette patiënt zich bevindt, breng dan het masker aan vóórdat je de ruimte betreed. Let ook op dat je het masker pas weer afzet wanneer je de ruimte hebt verlaten. Verder is het belangrijk dat een masker op tijd vervangen wordt. Volg daarin altijd de richtlijnen op van de fabrikant, maar doorgaans komt het neer op zo’n 3 tot 4 uur dat je een FFP masker kunt dragen. Merk je dat het ademhalen zwaar wordt of dat het masker te vochtig wordt, dan zul je het FFP mondmasker eerder moeten vervangen.

Meest gemaakte fouten bij het dragen van een FFP mondmasker

Een koptelefoon willen mensen nog wel eens casual op- en afzetten en deze om de hals dragen. Hierdoor zijn veel mensen geneigd hetzelfde met een masker te doen, maar dat is niet de bedoeling. Een FFP mask dat in aanraking is geweest met de huid op de hals, kan aan de binnen-en buitenkant besmet raken bij het opnieuw opzetten.

Ook wordt er vaak geen rekening gehouden met externe factoren die het goed dragen van een masker kunnen belemmeren. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van een baard. Wist je bijvoorbeeld dat een stoppelbaard van 1 of 2 dagen de bescherming al met 50% kan verminderen?’ Lang haar zorgt er overigens ook voor dat een masker minder goed blijft zitten, dus steek het in een staart als dat mogelijk is.


Klantenservice

Heeft u vragen of opmerkingen neem dan gerust contact op.

Vraag of opmerking?